RECEPTY – spaghetti carbonara

3 min. čtení

Klasika všech klasik, to jsou špagety carbonara (spaghetti carbonara).  Jsou to italské těstoviny, které se tradičně připravují s vaječnými žloutky, slaninou, sýrem a pepřem. Tento recept pochází z Říma a je oblíbený po celém světě. Při přípravě špaget carbonara je důležité použít kvalitní ingredience, jako je italská slanina guanciale nebo pancetta, sýr pecorino romano a čerstvá vejce.

Špagety se vaří v osolené vodě, dokud nejsou al dente, a poté se smíchají s vaječným a sýrovým mixem. Slanina se orestuje na pánvi a přidá se k špagetám. Tento jednoduchý recept je skvělý na rychlý oběd nebo večeři a jeho chuť je prostě neodolatelná.

spaghetti carbonara

Ingredience (1-2 porce)

  • 160 g kvalitních špaget
  • 60 g nakrájené neuzené slaniny guanciale nebo pancetta
  • 2 velké vaječné žloutky
  • 25 g sýru pecorino romano
  • asi 3 až 5 polévkových lžic vody z těstovin
  • pepř a sůl
  • Parmezán na dozdobení

Postup

  1. Špagety uvařte dle návodu v osolené vodě (na skus).
  2. Mezitím žloutky vyšlehejte společně se sýrem pecorino romano a pepřem.
  3. Na kapce oleje (ze slaniny se část tuky vypeče při restování) orestujte na nudličky nakrájenou slaninu. Přidejte uvařené špagety a promíchejte.
  4. Mimo plotnu (tedy ne na rozpálené plotně) pak smíchejte vyšlehané žloutky se špagetami
  5. Ozdobte  vločkami Parmezánu a podávejte

Doporučení

Místo pecorina se dá použít i parmezán, Grana Padano nebo Gran Moravia, ale chcete-li plně italský pokrm z pravých italských originálních surovin vždy použijte pecorino. Směs vaječných žloutků a sýra nikdy již dále tepelně na plotně neupravujte, nechte pouze zhoustnout na teplých špagetách a pánvi.

Přejeme dobrou chuť!

Zdroje: iReceptář, Wikipedia, vlastní zkušenost 🙂



5,0
5,0 z 5 hvězdiček (na základě 1 recenze)
Vynikající100%
Velmi dobré0%
Průměrné0%
Slabé0%
Velmi slabé0%

hodnocení od Krizovatkachuti.cz

7. 11. 2023

Spaghetti carbonara podle originálního receptu s originálními italskými ingrediencemi jsou naprosto famózní. Jak jsou jednoduché a rychlé na přípravu tak jsou skvělé chuťově. Žádný “český hybrid” se smetanou nebo česnekem, to není prostě ono … Vytvořte si doma dokonalý originál. Když si je dáte kdekoli v Itálii například v Římě, v Bologni nebo v Janově, budou dle našeho originálního receptu chutnat vždy stejně dobře 🙂

Avatar pro Petr Pavelka - Krizovatkachuti.cz
Petr Pavelka - Krizovatkachuti.cz
Petr Pavelka https://www.krizovatkachuti.cz/author/redakce2

redaktor, fotograf, web admin, SEO optimalizátor, recenzent, gurmán a degustátor :)

moto: "život bez pití a dobrého jídla nemůže být nikdy dokonalý"

Mohlo by se vám také líbit

Více článků od autora