Překvapení na talíři: Neobvyklý houbový tatarák – Vegetariánská chuťovka k pivu!

3 min. čtení

V naší sérii receptů jsme se dostali k něčemu opravdu speciálnímu a neobvyklému: Houbovému tataráku. Je to skvělá vegetariánská, intenzivně kořeněná alternativa k masovému tataráku, která se skvěle hodí jako předkrm, chuťovka k pivu nebo originální večeře. Kombinace jemně nasekaných hub a výrazného koření vytvoří chuť, která vás i vaše hosty překvapí.

Klíčem je správná textura (jemně nasekaná, ne rozmixovaná) a odvážné dochucení.

 

Recept: Houbový tatarák (z žampionů)

Pro tento recept je nejlepší použít čerstvé žampiony, které jsou pro konzumaci po rychlé tepelné úpravě (nebo i syrové, pokud jsou velmi čerstvé a z důvěryhodného zdroje) nejvhodnější. Pro hlubší chuť ale doporučujeme houby krátce orestovat.

Ingredience (pro 4 osoby):

  • 400 g čerstvých žampionů nebo hlívy
  • 1 malá šalotka nebo bílá cibule (velmi jemně nasekaná)
  • 2-3 lžíce olivového oleje (na restování)
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • 1/2 lžičky mleté sladké papriky (můžete přidat i špetku uzené)
  • Špetka kmínu (drceného)
  • 1/2 lžičky sušené majoránky (nebo tymiánu)
  • 1 lžička Worcesterové omáčky (nebo sojové omáčky pro veganskou verzi)
  • Sůl a čerstvě mletý pepř
  • Volitelné: 1 stroužek prolisovaného česneku
  • Topinky k podávání

Postup:

  1. Příprava hub: Žampiony očistěte. Velmi důležité: Houby nenamáčejte, pouze otřete. Nakrájejte je na co nejmenší kousky – ideálně ručně, ale můžete použít i sekáček, jen dejte pozor, abyste z hub nevytvořili kaši.
  2. Restování: Na pánvi rozehřejte olivový olej. Přidejte polovinu nasekaných hub a restujte je na prudkém ohni, dokud se neodpaří voda a houby nezezlátnou. Osolte a opepřete. Zbylou polovinu hub nechte syrovou.
  3. Míchání základu: V míse smíchejte orestované a vychlazené houby se syrovými houbami. Přidejte jemně nasekanou šalotku (cibuli) a volitelně prolisovaný česnek.
  4. Dochucování: Přidejte hořčici, papriku, kmín, majoránku a Worcesterovou omáčku (nebo sojovou omáčku).
  5. Spojení: Vše důkladně promíchejte. Mělo by vzniknout husté, kořeněné a lehce mazlavé „tatarákové“ těsto.
  6. Chlazení a odležení: Tatarák dejte do lednice a nechte ho alespoň 30 minut odležet. Chutě se propojí a zintenzivní.
  7. Servírování: Podávejte s čerstvě usmaženými, křupavými topinkami nebo opečeným toastovým chlebem. Můžete ozdobit čerstvou petrželkou.
Markéta Pavelková https://www.krizovatkachuti.cz/author/redakce

redaktorka, fotografka, recenzentka a webová degustátorka :)

moto: "piš o tom cos zažil a ochutnal na vlastní kůži"

Mohlo by se vám také líbit

Více článků od autora