Páteční rychlovka: Krémové těstoviny s houbami a česnekem

3 min. čtení

Po náročném týdnu, kdy jsme připravovali složitější houbovou omáčku, je čas na něco, co je rychlé, jednoduché a přesto neodolatelně chutné.

 Těstoviny s houbami jsou ideální páteční rychlovka – hotové za necelých 20 minut a provoní celou kuchyň.

Kouzlo spočívá v tom, že houby krátce podusíme na česneku a bylinkách a vytvoříme jednoduchou, ale intenzivní omáčku, která se krásně spojí s jakýmikoli těstovinami.

 

Recept: Rychlé krémové těstoviny s houbami

Pro tento recept se skvěle hodí žampiony nebo hlíva ústřičná, které jsou snadno dostupné, ale směs lesních hub je samozřejmě ještě lepší.

Ingredience (pro 2 osoby):

  • 200 g oblíbených těstovin (např. fettuccine, tagliatelle, penne)
  • 300 g hub (žampiony, hlíva, nebo směs)
  • 2-3 stroužky česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • 50 ml smetany na vaření (volitelné, pro krémovější verzi)
  • 50 ml vody z vaření těstovin
  • Čerstvá petrželka nebo tymián
  • Sůl a čerstvě mletý pepř
  • Parmazán na posypání

 

Postup:

  1. Vaření těstovin: Těstoviny uvařte v osolené vodě al dente. Nevylévejte všechnu vodu! Uschovejte si asi 100 ml škrobové vody, která je klíčová pro krémovou omáčku.
  2. Příprava hub: Houby očistěte a nakrájejte na plátky. Na hlubší pánvi rozehřejte olivový olej a máslo. Přidejte houby a restujte na vyšším ohni, dokud se neodpaří voda a houby nezezlátnou.
  3. Aromatizace: K houbám přidejte nasekaný česnek a bylinky (petrželka, tymián). Restujte jen asi minutu, aby se česnek nespálil, ale rozvoněl. Osolte a opepřete.
  4. Vytvoření omáčky: Přilijte smetanu a nechte krátce prohřát. Poté přidejte 50 ml vody z vaření těstovin. Škrob ve vodě pomůže omáčku zahustit a vytvořit emulzi, která se krásně přichytí na těstoviny.
  5. Spojení: Uvařené těstoviny sceďte a přidejte je přímo na pánev k houbové omáčce. Vše důkladně promíchejte.

 

Jak servírovat?

Těstoviny podávejte ihned, posypané velkorysou dávkou čerstvě nasekané petrželky a strouhaného parmazánu.

Tímto rychlým receptem uzavíráme pracovní týden. Příště se můžeme pustit do víkendových speciálů.

Zdroj: Redakce
Markéta Pavelková https://www.krizovatkachuti.cz/author/redakce

redaktorka, fotografka, recenzentka a webová degustátorka :)

moto: "piš o tom cos zažil a ochutnal na vlastní kůži"

Mohlo by se vám také líbit

Více článků od autora