Léto, slunce a ten dokonalý zvuk: Grilování jako oslava života pod širým nebem

6 min. čtení

Jen máloco symbolizuje léto tak dokonale jako vůně rozpáleného dřevěného uhlí nebo rozehřátého plynového grilu, šepot plamenů a ten nezaměnitelný syčivý zvuk, když se šťavnatý kousek masa setká s roštem. Grilování není jen způsob přípravy jídla, je to rituál, společenská událost a oslava teplých večerů, přátelství a rodinné pohody. Je to okamžik, kdy zpomalíme, užijeme si přítomnost a necháme se unést jednoduchou radostí z jídla připraveného venku.

Pojďme se ponořit do světa letního grilování, prozkoumat jeho tradiční i netradiční podoby a objevit, proč je pro nás tak důležité.

 

Když se řekne grilování, většině z nás se vybaví klasika. A proč ne? Jsou to osvědčené stálice, které prostě fungují.

  • Maso: Král grilu je bezesporu maso. Vepřová krkovice marinovaná v česneku, paprice a bylinkách je jistota. Je tučná tak akorát, aby zůstala šťavnatá. Nesmíme zapomenout na kuřecí stehna a křídla, ideálně naložená v medové nebo pikantní marinádě, která na grilu získají neodolatelnou křupavou kůrčičku. A samozřejmě, nesmrtelná grilovací klobása nebo párky, které se rychle připraví a milují je děti i dospělí. Pro milovníky hovězího jsou pak hitem steaky – od rib eye po flank, stačí sůl, pepř a správný stupeň propečení.
  • Zelenina jako příloha: Grilovaná zelenina je nezbytností. Kukuřičné klasy potřené máslem, papriky, cukety, lilek a červená cibule grilované do měkka s lehkým opálením. Skvěle chutná i chřest nebo cherry rajčátka na špízu. Zelenina na grilu získá úžasnou sladkost a kouřové aroma.

 

Grilování s dětmi může být výzva, ale i skvělá zábava. Důležité je myslet na jejich preference a bezpečnost.

  • Malé kousky: Klasické klobásky nakrájené na menší kousky jsou ideální.
  • Kuřecí špízy: Kuřecí prsa nakrájená na kostky a střídavě napíchaná s kousky papriky, cukety a cherry rajčátek na dřevěných špejlích (namočených ve vodě, aby se nespálily) jsou hit. Maso stačí jemně osolit a případně potřít trochou sladké marinády.
  • Grilovaný toast: Jednoduchý toastový chléb se sýrem, položený na okraj grilu a krátce zapečený, děti zbožňují.
  • Ovoce na grilu: Banány v alobalu, ananasové kroužky nebo meloun (ano, meloun!) krátce grilované získají úžasnou karamelovou chuť. Pro děti je to zdravá a zábavná sladká tečka.

 

Vegetariánské hody: Grilování plné chuti

 

Dny, kdy vegetariáni museli na grilovačce „strádat“ s kukuřicí, jsou dávno pryč! Dnes existuje nepřeberné množství chutných a zajímavých možností.

  • Halloumi sýr: Naprostá superstar. Halloumi se neroztéká, krásně se opéká do zlatova a má slanou, jemně sýrovou chuť. Skvělé s grilovanou zeleninou.
  • Grilované houby: Portobello žampiony marinované v balzamikovém octě a bylinkách jsou masité a plné chuti.
  • Zeleninové burgery: Dnes už je na trhu široká nabídka veganských a vegetariánských burgerů, které jsou na grilu vynikající.
  • Tofu a tempeh: Marinované tofu nebo tempeh, které se na grilu krásně opečou a absorbují chuť marinády. Ideální je je nejprve lisovat, aby se zbavily přebytečné vody.
  • Plněné papriky nebo rajčata: Papriky nebo velká rajčata naplněná směsí kuskusu, zeleniny a sýra feta (nebo veganskou alternativou) a zabalená do alobalu.

Chcete posunout grilování na další úroveň? Zkuste něco neobvyklého!

  • Grilovaná pizza: Použijte hotové těsto na pizzu (nebo si připravte vlastní), položte ho přímo na rošt, rychle opečte jednu stranu, otočte, přidejte omáčku, sýr a oblíbené ingredience a nechte dopéct pod poklopem grilu. Rychlá a neuvěřitelně chutná pizza s kouřovým nádechem.
  • Celá ryba: Grilovat celou rybu (např. pstruha, pražmu) je zážitek. Stačí ji naplnit bylinkami a citronem, osolit, opepřit a grilovat do měkka.
  • Grilované ústřice: Pro odvážné gurmány. Stačí položit čerstvé ústřice na rošt a nechat je, aby se samy otevřely. Podávat s kapkou citronu nebo pikantní omáčkou.
  • Grilovaný sýr Camembert/Brie: Celý sýr zabalte do alobalu s česnekem, rozmarýnem a trochou bílého vína. Grilujte, dokud se sýr nerozteče. Podávejte s opečenou bagetou.
  • Grilovaný koláč: Ano, sladkosti na grilu! Broskve nebo nektarinky rozpůlené a grilované, podávané se zmrzlinou. Nebo i jablečný závin v alobalu.

 

Proč je grilování tak oblíbené? Jeho význam sahá daleko za pouhé uspokojení hladu.

  • Společenská událost: Grilování je přirozeným katalyzátorem společenských interakcí. Lidé se shromažďují kolem grilu, povídají si, smějí se, pomáhají si s přípravou. Je to neformální, uvolněná atmosféra, která podporuje sounáležitost.
  • Návrat k přírodě: Jídlo připravené venku, pod otevřeným nebem, má jedinečné kouzlo. Je to návrat k primárním instinktům, k jednoduchosti a propojení s přírodou.
  • Kulinářská kreativita: Grilování nabízí nekonečné možnosti experimentování s chutěmi, marinádami a technikami. Je to prostor pro kulinářskou fantazii.
  • Relaxace a odpočinek: Pozorování plamenů, poslouchání syčení masa a vdechování lákavých vůní má meditativní účinek. Grilování je způsob, jak se odreagovat a užít si klidné chvíle.
  • Smyslový zážitek: Od zvuku syčícího masa, přes vůni kouře a koření, po chuť dokonale ugrilovaných pokrmů – grilování je komplexním smyslovým zážitkem, který si pamatujeme a ke kterému se rádi vracíme.

Ať už se rozhodnete pro klasiku, nebo se pustíte do netradičních experimentů, pamatujte, že nejdůležitější je sdílet radost z dobrého jídla s těmi, které máte rádi. Tak rozpalte gril, pozvěte přátele a rodinu a nechte se unést kouzlem letního grilování! Dobrou chuť!

Markéta Pavelková https://www.krizovatkachuti.cz/author/redakce

redaktorka, fotografka, recenzentka a webová degustátorka :)

moto: "piš o tom cos zažil a ochutnal na vlastní kůži"

Mohlo by se vám také líbit

Více článků od autora