Léto je v plném proudu a grilovací sezóna nabírá na síle. Zahrady voní po rozmarýnu a čerstvých bylinkách. A právě tyto vůně jsou základem letního receptu, který pro vás připravila šéfkuchařka Gabriela Havlová z Pilsner Urquell: The Original Beer Experience v Praze. Pokud chystáte pohodovou zahradní párty nebo víkendové pohoštění pod širým nebem, tento recept vás rozhodně nezklame. A co víc – díky pečlivě vybranému pivu získá jídlo ještě nový rozměr!
Šťavnaté kuřecí maso v pivní marinádě, brambory pečené přímo v uhlí, nasládlá cherry rajčátka z grilu a příjemně svěží dip s medem a citronem – to je pravá grilovací klasika, se kterou zabodujete i u těch nejvybíravějších hostů. „Pivní marináda maso krásně zjemní a bylinky jako rozmarýn nebo tymián dodají jídlu svěží chuť. K bramborám nesmí chybět svěží dip s medem a citronem, který celé jídlo podtrhne a dodá mu letní nádech,“ říká Gabriela Havlová, šéfkuchařka z Pilsner Urquell: The Original Beer Experience v Praze.
Zážitek u stolu navíc můžete snadno povznést díky správnému výběru piva. „K tomuto jídlu se hodí pivo, které dobře doplní kombinaci jemného kuřecího masa, pečených brambor a lehce nasládlejší chuti grilovaných rajčat se sladkokyselým dipem. Zde není potřeba příliš experimentovat a ideální je sáhnout po správně nachlazeném plzeňském ležáku. Plzeň má jemnou hořkost, čerstvý charakter a krásně čistí patro mezi sousty. Nepřebije chuť masa ani dipu, a přitom příjemně osvěží,” říká pivní sommeliér Petr Lepiarský z Pilsner Urquell:The Original Beer Experience. Jestliže ale chcete zážitek pojmout trochu více netradičně, nebojte se experimentovat. „Zajímavou volbou je také tmavý Kozel, který skvěle podtrhne právě sladčí chutě v receptu – tedy dip a ogrilovaná rajčátka. Dobře fungovat bude také pšeničné pivo. Jeho lehká ovocnost a kyselost skvěle doplní tymiánové brambory,” dodává pivní someliér.
Návod na přípravu
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 60 minut + 4 hodiny marinování
Grilované kuřecí maso
- ½ kg kuřecích prsou
- 3 snítky rozmarýnu
- 6 stroužků česneku
- 1 světlý ležák
- sůl, pepř
Kuřecí prsa očistěte, česnek rozmáčkněte plochou nože. Maso osolte, opepřete a naložte do mísy s pivem, česnekem a rozmarýnem. Nechte marinovat minimálně 4 hodiny, ideálně přes noc. Maso grilujeme na rozpáleném grilu zhruba 4-5 minut z každé strany.
Cherry rajčátka
- Cherry rajčátka na větvičce 400 g
- Olivový olej
- Sůl, pepř
Cherry rajčátka ponechte na větvičce, pokapejte olivovým olejem, osolte a opepřete. Grilujte několik minut, dokud slupka nezačne praskat a rajčátka lehce nezměknou.
Brambory v popelu
- 6 větších brambor,
- 3 snítky tymiánu,
- česnek,
- sůl, pepř, olivový olej
Brambory důkladně omyjte a zabalte do alobalu spolu s nožem rozmačkaným česnekem, tymiánem, solí, pepřem a trochou olivového oleje. Balíčky vložte do žhavého uhlí. a pečte minimálně 40 minut (doba pečení se může lišit podle velikosti brambor). Při otevírání pozor na horkou páru!
Letní medovo-hořčičný dip
- 1 menší cibule (cca 70g)
- 150g majonézy
- Lžíce plnotučné hořčice
- 2 lžíce hrubozrnné hořčice
- Citronová šťáva z 1 citronu
- 3 lžíce medu
- Sůl pepř
Na pánvi rozehřejte trochu oleje a cibulku zlehka orestujte dozlatova. Nechte chvíli vychladnout. V misce mezitím smíchejte majonézu, obě hořčice, citronovou šťávu a med. Přidejte orestovanou cibulku, dochuťte solí a pepřem. Výsledný dip by měl mít jemnou sladko-kyselou chuť.