Druhy kávy a její příprava

8 min. čtení

Káva není jen nápojem; je to umění, kultura a pro mnohé i životní styl. Svět kávy je plný rozmanitosti, a to nejen co se druhů týče, ale i v přípravě, která může ovlivnit chuť a aroma každé šálku. Díky globální popularitě kávy existuje celá paleta druhů a metod přípravy, které přinášejí unikátní zážitek každým douškem. Jaké druhy kávy a její přípravu vlastně známe?

druhy kávy

Rozdělíme-li kávu dle jejích druhů respektive odrůd tak v současné době lze narazit na dva základní a nejpoužívanější druhy:

Arabica:

Původ: Pochází z Etiopie, dnes rozšířena po celém světě.
Chuťový Profil: Jemná, kyselá, s výraznými tóny ovoce a květin.

Robusta:

Původ: Pochází z Afriky, oblíbená pro svou odolnost vůči škůdcům.
Chuťový Profil: Silná, hořká, s výrazným tónem oříšků.

 

druhy kávy

 

Existuje mnoho dalších druhů a podruhů, zmiňme alespoň další tři a to:

Liberica:

Původ: Původem z Libérie, méně běžná než Arabica a Robusta.
Chuťový Profil: Neobvyklá chuť s tóny dřeva a ovoce.

Excelsa (známá též jako Coffea liberica var. Dewevrei):

Původ: Pochází především z východní Afriky.
Chuťový Profil: Exotická s tóny ovoce a květin.

Káva z Kávových Bobů Kopi Luwak:

Původ: Pochází především z Indonésie.
Zajímavost: Boby projdou trávicím traktem luwaka (civeta), což ovlivňuje chuť a aroma.

Nicméně v běžném životě se budete setkávat hlavně s Arabicou a Robustou jenž samostatně nebo ve směsích se dále používají pro přípravu kávy jako nápoje. Svět kávy nabízí širokou škálu možností pro každého milovníka tohoto nápoje. Od jemných tónů Arabica po robustní charakter Robusty, a od rychlosti espressa po tradiční metody přípravy, každý může najít svoji ideální kombinaci. Experimentujte s různými druhy kávy a metodami přípravy, a objevte svou vlastní cestu do světa kávových lahůdek. Nakonec, káva není pouze o probuzení smyslů, ale i o objevování bohatství a rozmanitosti, kterou svět kávy nabízí.

Jak vlastně takový nápoj z kávy připravit a jaké základní druhy přípravy kávy známe

Každý druh kávy se připravuje jinak. Espresso se připravuje pomocí tlaku, zatímco cappuccino a latte se připravují pomocí horkého mléka. Americano se připravuje přidáním horké vody k espressu. Mocha se připravuje přidáním čokolády k espressu. Frappuccino se připravuje pomocí ledové kávy a mléčné pěny. Řekněme si o základních přípravách kávy více.

Espresso

Espresso je nejznámější druh kávy. Je to silná a koncentrovaná káva, která se připravuje pomocí tlaku. Espresso se podává v malých šálkách a může být použito jako základ pro mnoho dalších druhů kávy.

Způsob přípravy: Horká voda je protlačována jemně mletou kávou pod vysokým tlakem.
Množství: Obvykle 25–30 ml.
Teplota: 90–95 °C.
Vhodná káva: Kvalitní espresso se často připravuje ze směsi Arabica a Robusta.

Ristretto

Káva přípravou podobná Espressu ale připravovaná s menším množstvím vody a je tedy koncentrovanější a silnější

Způsob přípravy: Podobné espresso, ale s menším množstvím vody.
Množství: 15–20 ml.
Teplota: 90–95 °C.

Cappuccino

Cappuccino je káva s mlékem, která se skládá ze tří vrstev: espressa, horkého mléka a mléčné pěny. Je to oblíbený nápoj v Itálii a po celém světě.

Způsob přípravy: Tři vrstvy – espresso, horké mléko a pěna.
Poměr mléka a kávy: 1:1:1 (ale to může být upraveno podle osobních preferencí).
Teplota: Pro mléko kolem 60 °C.

Latte

Latte je káva s mlékem, která se skládá z espressa a horkého mléka. Je to jemná a lahodná káva, která se podává většinou větších velikostí.

Způsob přípravy: Espresso s horkým mlékem a malým množstvím pěny.
Poměr mléka a kávy: Často 3:1 (mléko:káva).
Teplota: Pro mléko kolem 60 °C.

Americano

Americano je káva, která se připravuje přidáním horké vody k espressu. Je to lehká a osvěžující káva, která se podává většinou větších velikostí.

Způsob přípravy: Espresso s přidáním horké vody.
Množství: Závisí na chuti, ale obvykle 120–240 ml.
Teplota: 90–95 °C.

FlatWhite

Tento nápoj má původ na Novém Zélandu v 70. letech, kde se stal alternativou cappuccina obsahujícího více pěny. Hlavní rozdíl spočívá v tom, že nápoj neobsahuje žádné napěněné mléko. Flat white potěší všechny milovníky kávy, kteří ocení mléčnou kávu, která však neobsahuje tolik mléka jako cappuccino nebo caffè latte.

Způsob přípravy: Espresso s malým množstvím horkého mléka a minimální pěnou.
Poměr mléka a kávy: Menší množství mléka než u latté.
Teplota: Pro mléko kolem 60 °C.

Mocha

Mocha je káva s přidanou čokoládou. Je to sladká a lahodná káva, která se podává většinou s mléčnou pěnou.

Frappuccino

Frappuccino je ledová káva, která se podává s mléčnou pěnou. Je to osvěžující nápoj, který je oblíbený v letních měsících.

French Press

Příprava kávy ve skleněné nádobě opatřené víčkem s posuvným sítkem, tedy metoda přípravy pomocí ponoření. Vytváří plnou chuť a je ideální pro ty, kteří preferují silnější kávu.

Způsob přípravy: Hrubě mletá káva zalita horkou vodou, po několika minutách se stlačí filtr.
Množství: Závisí na velikosti French pressu a chuti, obvykle 1:15 (káva:kávová voda).
Čas extrakce: 4 minuty.

Pour-Over

Ruční metoda, kde horká voda pomalu přelévá kávová zrnka. Umožňuje pečlivou kontrolu procesu a vytváří kávu s jasným profilem chuti.

Způsob přípravy: Postupné ruční zalévání horkou vodou přes kávový prášek.
Poměr: Závisí na chuti, ale často se používá 1:15 (káva:kávová voda).
Teplota: 90–96 °C.

atd., existuje mnoho dalších stylů a způsobů přípravy tohoto oblíbeného nápoje

 

Pár tipů na kvalitní a dobrou kávu

Kvalita vody: Používejte čistou a neochucenou vodu.
Kvalita kávy: Používejte čerstvě mletou kávu.
Mletí: Mletí kávy by mělo odpovídat způsobu přípravy (jemnější pro espresso, hrubší pro French press).
Pamatujte, že tyto jsou obecné směrnice a množství, teplota a poměr mohou být upraveny podle osobních preferencí.

Káva je oblíbený nápoj po celém světě. Existuje mnoho druhů kávy, každý s jinou chutí a vůní. Na světě se každý den vypijí miliony šálků kávy a obliba tohoto nápoje každým rokem neustále stoupá. Káva se hodí nejenom jako stimulant ke každodennímu pití ale také jako skvělý chuťový doplněk ke všem sladkostem, zákuskům nebo zmrzlině.

Dobrou chuť!

.

 

 

Petr Pavelka https://www.krizovatkachuti.cz/author/redakce2

redaktor, fotograf, web admin, SEO optimalizátor, recenzent, gurmán a degustátor :)

moto: "život bez pití a dobrého jídla nemůže být nikdy dokonalý"

Mohlo by se vám také líbit

Více článků od autora