Krémová houbová polévka: Jak získat maximum chuti a sametovou konzistenci

3 min. čtení

Pokračujeme v naší houbové sérii a po rychlé smaženici přichází na řadu něco pro zahřátí a pohlazení duše – Hustá krémová houbová  polévka. Tato polévka je ideální volbou pro sychravé podzimní dny. Je jemná, sametová a plná intenzivní chuti hub, kterou podtrhuje smetana a bylinky.

Klíčem k dokonalosti je intenzivní houbový základ a použití brambor pro přirozenou krémovou konzistenci.

Recept: Sametová krémová houbová polévka

Můžete použít směs lesních hub (hřiby dodají nejlepší aroma), nebo ji připravit pouze z dostupných žampionů či hlívy.

Ingredience (pro 4 osoby):

  • 400 g hub (směs lesních hub nebo žampiony/hlíva)
  • 1 střední cibule
  • 1 velký brambor (pro zahuštění a krémovost)
  • 1 l zeleninového nebo drůbežího
  •  vývaru
  • 150 ml
  •  smetany na vaření (12% nebo 30% pro plnější chuť)
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • Sůl a čerstvě mletý pepř
  • Čerstvá petrželka na ozdobu

Postup:

  1. Příprava základu: V hlubokém hrnci rozehřejte máslo. Přidejte najemno nakrájenou cibuli a restujte ji dosklovita.
  2. Aromatizace: Přidejte nakrájené houby a tymián. Restujte, dokud houby nepustí vodu a ta se následně neodpaří. Orestováním hub na másle získáte mnohem hlubší a intenzivnější chuť než pouhým dušením – to je klíč k silnému aroma polévky!
  3. Přidání brambor: Bramboru oloupejte a nakrájejte na kostičky. Přidejte ji do hrnce. Brambory v této fázi fungují nejen jako zahušťovadlo, ale dodají polévce i potřebnou škrobovou bázi pro hladkou texturu.
  4. Vaření: Houby s bramborou zalijte vývarem tak, aby byla zelenina ponořená. Osolte, opepřete a přiveďte k varu. Vařte asi 15-20 minut, dokud brambory nezměknou.
  5. Mixování: Polévku stáhněte z ohně a rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Pokud preferujete strukturu, můžete si menší část hub odebrat a vrátit do hotové polévky.
  6. Krémová tečka: Vraťte polévku na mírný oheň, přilijte smetanu a nechte krátce prohřát (už nevařte!). Podle potřeby ještě dochuťte solí a pepřem.

Tipy pro dokonalou krémovost a chuť:

  • Využijte sušené houby: Pro maximální intenzitu chuti namočte hrst sušených hub v horké vodě. Houby nakrájejte a přidejte k čerstvým. Vodu ze sušených hub přilijte do polévky spolu s vývarem – získáte tak skutečně silný houbový extrakt.
  • Čerstvé bylinky: Tymián je ideální do základu, ale na ozdobu a pro svěžest použijte čerstvou petrželku nebo pažitku.
  • Servírování: Polévku podávejte horkou, ozdobenou čerstvou petrželkou, hoblinkami parmazánu nebo pár kapkami dýňového oleje pro ořechovou chuť.

Přejeme vám hřejivý zážitek! Jakmile dovaříte, můžeme se pustit do dalšího receptu – třeba do houbového rizota.

Markéta Pavelková https://www.krizovatkachuti.cz/author/redakce

redaktorka, fotografka, recenzentka a webová degustátorka :)

moto: "piš o tom cos zažil a ochutnal na vlastní kůži"

Mohlo by se vám také líbit

Více článků od autora