Chmel z Vysočiny v novém pivu Rodinného pivovaru Bernard

2 min. čtení

Rodinný pivovar Bernard na svátky uvařil dva pivní speciály – polotmavý Adventní speciál Bernard a limitovanou edici Ležáku s chmelem z Vysočiny.

 

„Polotmavou třináctku s pěnou hustou jak šlehačka jsme uvařili z několika druhů sladů – českého, bavorského, karamelového a „čokoládového“. Vůně piva je příjemná, s tóny karamelu a sladu, lahodná chuť a příjemná hořkost je daná harmonickou kombinací sladů a několika druhů chmele,“ popisuje novinku vrchní sládek a generální ředitel Rodinného pivovaru Bernard Josef Vávra. Adventní speciál Bernard má 5,4 procenta alkoholu a 36 jednotek hořkosti, k dostání je pouze čepovaný v restauracích a hospodách.

 

Svébytnou hořkost dodal chmel z Vysočiny

Druhým speciálem je už tradiční limitovaná edice Ležáku s chmelem z Vysočiny. Ten skutečně vyrostl a uzrál na Vysočině v nadmořské výšce 570 metrů, konkrétně na zahradě vrchního sládka Josefa Vávry.

 

„Chmelu bylo letos méně, ale byl kvalitní. Toto pivo je opravdu unikát, vaříme ho jednou do roka, není ho mnoho a jeho hořkost je odlišná, svébytná, ovšem velmi lahodná. Lidé už se na něj těší, a také ho brzy vypijí,“ říká s úsměvem Josef Vávra. Ležák s chmelem z Vysočiny je svěží, voňavá a řízná jedenáctka s 4,7 procenty alkoholu a 43 jednotkami hořkosti.

chmel

Zatím jen v lahvích, čepovaný jen přímo v pivovaru Bernard

Ležáku s chmelem z Vysočiny je uvařeno pouze malé množství (necelých 200 hl), je dostupný pouze v lahvích ve značkových prodejnách pivovaru, čepovaný je k dostání výhradně v Pivnici Na Štokách v Návštěvnickém centru Bernard v Humpolci. Do budoucna se to ale změní. Rodinný pivovar Bernard letos na jaře vysadil na Vysočině, v Humpolci, vlastní chmelnici. „Na první úrodu bude nutné asi dva tři roky počkat, pak bude dostatek chmele i pro větší množství tohoto speciálu, aby byl dostupný i v sudech do hospod a restaurací,“ plánuje vrchní sládek a generální ředitel pivovaru Josef Vávra.

 

Markéta Pavelková https://www.krizovatkachuti.cz/author/redakce

redaktorka, fotografka, recenzentka a webová degustátorka :)

moto: "piš o tom cos zažil a ochutnal na vlastní kůži"

Mohlo by se vám také líbit

Více článků od autora