Koblížky podle Kristíny Nemčkové. Připravte si masopustní dobrotu z kynutého těsta

5 min. čtení

Taky jste na sladké? Tak to pro vás dnes máme něco opravdu speciálního – recept na skvělé koblížky od Kristíny Nemčkové, Fanoušci vynikající gastronomie a inspirativních životních příběhů jistě vědí, že Kristína vyhrála 3. řadu soutěže MasterChef Česko (v 17 letech byla nejmladší vítězkou na světě). Po absolvování prestižní školy Le Cordon Bleu v Londýně získala Grand Diplôme®, v Londýně pak pracovala v michelinské restauraci Story a nyní nabírá cenné zkušenosti v dalším michelinském podniku Geranium v Kodani. Magazín Forbes ji zařadil do výběru 30pod30. Je autorkou oblíbené kuchařky #UPGRADE. Dlouhodobě spolupracuje se společností Miele a je také jednou z tváří kampaně Mám Miele. Její vášeň pro kulinářství a odborné znalosti v kombinaci s technologiemi Miele přinášejí do kuchyně specifické kouzlo i spoustu nezapomenutelných chutí.

.

Koblížky podle Kristíny Nemčkové – Pusťme se tedy do přípravy!

 

Recept na koblížky získala Kristína od své babičky. Krok za krokem vám ukážeme, jak se nebát kynutého těsta i jak dosáhnout dokonalé zlatavé barvy a nadýchané struktury koblih.

 

Ingredience

 

Na kvásek

1 kostka čerstvého droždí (42 g)

100 ml mléka pokojové teploty

lžíce hladké mouky

lžička krystalového cukru

 

Na těsto

300 g hladké mouky 00

300 g polohrubé mouky

100 ml mléka

100 ml piva

4 vejce

4 lžíce rostlinného oleje

4 lžíce rumu

4 lžíce citronové šťávy

2 lžíce krystalového cukru

špetka soli

1 l rostlinného oleje na smažení

 

Na dochucení a ozdobení

oblíbená marmeláda nebo oříškové máslo

moučkový cukr na posypání

Koblížky podle Kristíny Nemčkové - Pusťme se tedy do přípravy!

Postup

 

V misce rozdrobte čerstvé droždí, přidejte lžíci hladké mouky, lžičku cukru krystal a zalijte 100 ml vlažného mléka (ideálně pokojové teploty). Zamíchejte polévkovou lžící, přikryjte suchou a čistou kuchyňskou utěrkou a nechte na teplém místě vzejít kvásek, až zdvojnásobí svůj objem. Trvá to přibližně 10-15 minut.

 

V další misce smíchejte, nejlépe kuchyňskou metličkou prošlehejte, zbytek vlažného mléka (100 ml), 4 žloutky (bílky si odložte stranou), 4 lžíce oleje, rumu, citronové šťávy a pivo. Alkohol se přidává proto, že pomůže těstu se nakypřit a během smažení ochrání koblihy, aby nenasákly tolik oleje.

 

Ve větší míse, nebo lépe přímo v míse od robotu, smíchejte obě mouky, přidejte špetku soli, cukr, přilijte vzešlý kvásek a ochucené mléko a nechte hnětacím hákem v robotu dobře promíchat a zpracovat v hladké těsto. Ze 2 bílků vyšlehejte tuhý sníh a ten pomalu a opatrně zapracujte do těsta. Hotové hladké těsto jemně poprašte moukou, přikryjte čistou kuchyňskou utěrkou a nechte na teplém místě nebo ve speciálním programu parní trouby Miele nakynout – cca 1 hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.

 

Vykynuté těsto přeneste na vál (podložku) jemně posypaný moukou, ručně propracujte a nechte kynout dalších 15 minut. Pak z těsta válečkem vyválejte 1,5 cm vysoký plát, vykrojte kolečka s průměrem přibližně 10 cm a ty přeneste na pečicí papír. Mezi koblihami nechte dostatečné rozestupy, přikryjte čistou kuchyňskou utěrkou a nechte je naposledy nakynout po dobu 15 minut. Na vykrajování z těsta použijte vykrajovátko na koblihy nebo jeden z kruhů ze sady vykrajovátek.

 

Během posledního kynutí si v hrnci nebo v hluboké pánvi rozpalte dostatek rostlinného oleje. Kobliha musí v oleji plavat, proto olejem v pánvi nešetřete. Pokud by se smažila na dně pánve, neudělá se jí světlý kroužek po obvodu. Než do oleje vložíte kolečko z těsta, vždy ho uprostřed trochu promáčkněte. Koblihy pak smažte nejdřív vrchní stranou dolů a po minutě otočte. Smažte tedy jednu minutu z každé strany dozlatova. K manipulaci můžete použít špejli nebo speciální kleště pro smažení. Je ale důležité koblihu během smažení nepropíchnout. Usmaženou koblihu přeneste na talíř s papírovou utěrkou, která nasaje přebytečný tuk.

.

Do důlku ve středu koblihy dejte lžičku oblíbené marmelády, jemně posypte moučkovým cukrem a podávejte.

 

Dobrou chuť!

Markéta Pavelková https://www.krizovatkachuti.cz/author/redakce

redaktorka, fotografka, recenzentka a webová degustátorka :)

moto: "piš o tom cos zažil a ochutnal na vlastní kůži"

Mohlo by se vám také líbit

Více článků od autora