Symbol jara i Velikonoc – hrníčkový beránek!

4 min. čtení

Velikonoce, svátek, který již všichni netrpělivě vyhlížíme. Tyto dny totiž symbolizují příchod jara a nových začátků. Symbolem jara je také od pradávna mladý beránek, a to je jeden z důvodů, proč nemůže na sváteční tabuli rozhodně chybět. Letos navíc velikonočním svátkům předchází Světový den mouky. To přímo vybízí k tomu si toho svého beránka upéct. S naším univerzálním receptem nešlápne ani žádný začátečník vedle! Stačí vám jen pár ingrediencí a hrneček.

 

Vítání nového ročního období

Věděli jste, že Velikonoce patří k těm vůbec nejstarším svátkům na světě? Ještě před příchodem křesťanství byl tento svátek spojován s příchodem jara, nového vegetačního období. Zároveň je to nejdůležitější křesťanský svátek, kterým si věřící připomínají umučení a následné zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Ačkoliv už dnes spousta z nás pravý význam Velikonoc nezná, zachovala se spousta tradic, od kterých by byla škoda upustit. Malování vajíček, sbírání kočiček nebo dokonce pletení pomlázky. Mezi ty nejoblíbenější zvyky ale samozřejmě patří ty, které jsou spojené s jídlem! Například oblíbený beránek je dokonce starší než Velikonoce samy. A jelikož toto mládě patří mezi hlavní symboly jara, přivítejte s tímto pečeným beránkem příchod nového ročního období i vy. S tímto snadným hrníčkovým receptem neudělá ani žádný začátečník chybu. Otestovat si přitom můžete univerzálního génia, kterým je mouka Babiččina volba univerzální a oslavit tak Světový den mouky, který letošním Velikonocům příhodně předchází!

 

Všestranný génius

Ti, kteří nepatří k největším pekařům a cukrářům a nemají tak doma ani váhu, jistě ocení recepty s využitím univerzální odměrky neboli hrníčku. Byla by tedy škoda vás při přípravě tohoto receptu ochudit o další univerzální produkt, který jistě ocení pekařští začátečníci i ti pokročilí. Je jím mouka Babiččina volba univerzální – všestranný génius každé kuchyně. A v čem její univerzalita spočívá? Tato mouka kombinuje vlastnosti hladké a polohrubé mouky a je tak vhodná pro přípravu téměř každého receptu. Díky své optimální struktuře, kvalitě lepku a škrobu je skvělým pomocníkem pro přípravu slaných i sladkých těst, hodí se i na zahušťování a obalování, a ke všemu navíc ještě dobře kyne. Vyzkoušejte tedy tento multifunkční produkt, který vám ušetří nejen peníze, ale i místo ve vaší kuchyni. Mouku navíc doporučila i drtivá většina cukrářů a cukrářek v nezávislém testování Testuj.to. Seženete ji v hypermarketech Albert nebo na itesco.cz. Pokud tuto speciální mouku neseženete, použijte například pšeničnou mouku polohrubou.

 

Ingredience

  • 2,5 hrnku polohrubé mouky nebo mouky univerzální Babiččina volba
  • 2 vejce
  • 0,5 hrnku oleje
  • 1 hrnek mléka
  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 2 lžíce rumu
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • špetka citronové kůry
  • špetka soli
  • + na vymazání a vysypání formy máslo a hrubá mouka nebo krupice

Velikonoce

Postup

Troubu předehřejte na 180 °C.

Do mísy robotu dejte veškeré suché suroviny, tedy mouku, prášek do pečiva, citronovou kůru, špetku soli a cukr. Bokem si smíchejte vejce s mlékem a pomalu zašlehejte do suché směsi. Postupně přidávejte ještě olej a rum, až vznikne hladké tekuté těsto.

Těsto nalijte do vymazané a moukou vysypané formy. Nezapomeňte takto vymazat i horní stranu, beránek při pečení nakyne, tak aby se vám poté neroztrhal.

Pečte ve vyhřáté troubě 45 minut, poté odklopte vršek, zkontrolujte špejlí a podle potřeby dopékejte. Možná bude už hotový za tuto základní dobu.

Po vychladnutí opatrně vyjměte z formy, ovažte mašlí, pocukrujte a servírujte na tácu.

 

Markéta Pavelková https://www.krizovatkachuti.cz/author/redakce

redaktorka, fotografka, recenzentka a webová degustátorka :)

moto: "piš o tom cos zažil a ochutnal na vlastní kůži"

Mohlo by se vám také líbit

Více článků od autora