Oklahoma smash burger z litinového tálu

2 min. čtení

Spolu s klasickými burgery a hotdogy patří Oklahoma smash burger k ikonickým pokrmům amerického grilování. Jeho příprava na rozpáleném litinovém tálu je jednoduchá a zabere jen minimum času. Díky křupavé, lehce zkaramelizované cibuli a dokonale opečenému hovězímu si ho zamiluje každý nadšenec grilovaných pokrmů.

Suroviny na 4 burgery

640 g mletého hovězího (ideálně vysoký roštěnec)

Cibule na slabé plátky

8 plátků čedaru

4 bulky na burger

Kouřová mořská sůl Mistr grilu

Pepř

 

Majonéza na burgery:

1 hrnek majonézy

1 lžíce hořčice

1 lžíce nakládaných okurek nakrájených najemno

1 lžička bílého vinného octa

1 rovná lžíce sladké papriky

1 rovná lžíce cibulového prášku

1 rovná lžíce česnekového prášku

 

Postup

  1. Všechny ingredience na majonézu smíchejte a nechte odležet v lednici. Připravte si ji několik hodin dopředu, aby se všechny chutě propojily.
  2. Bulky rozřízněte a zlehka nasucho opečte.
  3. Cibuli nakrájejte na slabé plátky a vymačkejte z ní šťávu.
  4. Z masa vytvarujte 80gramové koule. Dejte si pozor, abyste je příliš nemačkali, musí být kypré.
  5. Koule položte na rozpálený litinový tál, osolte kouřovou solí, opepřete a navrch dejte cibuli.
  6. Obracečkou koule s cibulí přimáčkněte a nechte grilovat. Rozplácnutím (smash) se v burgeru vytvoří póry, které při pečení naplno rozvinou chuť.
  7. Jakmile burgery obrátíte, položte na ně plátek čedaru.
  8. Až se sýr začne roztékat, složte vždy dva burgery na sebe a servírujte.
  9. Spodní bulku potřete ochucenou majonézou a položte na ni burger. Přiklopte druhou polovinou bulky a lehce splácněte, aby se šťáva z masa uvolnila.

Tip Tomáše Dytrycha, specialisty na grily a grilování z Grilování.cz:

Dejte si pozor, aby tál nebyl příliš přehřátý, jinak se maso může začít připalovat.

 

Video recept: https://www.youtube.com/watch?v=SdpquSRwEEg

Markéta Pavelková https://www.krizovatkachuti.cz/author/redakce

redaktorka, fotografka, recenzentka a webová degustátorka :)

moto: "piš o tom cos zažil a ochutnal na vlastní kůži"

Mohlo by se vám také líbit

Více článků od autora