Spolu s klasickými burgery a hotdogy patří Oklahoma smash burger k ikonickým pokrmům amerického grilování. Jeho příprava na rozpáleném litinovém tálu je jednoduchá a zabere jen minimum času. Díky křupavé, lehce zkaramelizované cibuli a dokonale opečenému hovězímu si ho zamiluje každý nadšenec grilovaných pokrmů.
Suroviny na 4 burgery
640 g mletého hovězího (ideálně vysoký roštěnec)
Cibule na slabé plátky
8 plátků čedaru
4 bulky na burger
Kouřová mořská sůl Mistr grilu
Pepř
Majonéza na burgery:
1 hrnek majonézy
1 lžíce hořčice
1 lžíce nakládaných okurek nakrájených najemno
1 lžička bílého vinného octa
1 rovná lžíce sladké papriky
1 rovná lžíce cibulového prášku
1 rovná lžíce česnekového prášku
Postup
- Všechny ingredience na majonézu smíchejte a nechte odležet v lednici. Připravte si ji několik hodin dopředu, aby se všechny chutě propojily.
- Bulky rozřízněte a zlehka nasucho opečte.
- Cibuli nakrájejte na slabé plátky a vymačkejte z ní šťávu.
- Z masa vytvarujte 80gramové koule. Dejte si pozor, abyste je příliš nemačkali, musí být kypré.
- Koule položte na rozpálený litinový tál, osolte kouřovou solí, opepřete a navrch dejte cibuli.
- Obracečkou koule s cibulí přimáčkněte a nechte grilovat. Rozplácnutím (smash) se v burgeru vytvoří póry, které při pečení naplno rozvinou chuť.
- Jakmile burgery obrátíte, položte na ně plátek čedaru.
- Až se sýr začne roztékat, složte vždy dva burgery na sebe a servírujte.
- Spodní bulku potřete ochucenou majonézou a položte na ni burger. Přiklopte druhou polovinou bulky a lehce splácněte, aby se šťáva z masa uvolnila.
Tip Tomáše Dytrycha, specialisty na grily a grilování z Grilování.cz:
Dejte si pozor, aby tál nebyl příliš přehřátý, jinak se maso může začít připalovat.
Video recept: https://www.youtube.com/watch?v=SdpquSRwEEg