Slunečné dny přímo vybízejí k venkovním aktivitám, ideálně v přírodě, s dekou, košíkem plným dobrot a společností, která vám vykouzlí úsměv na tváři. Právě pikniky patří mezi ty nejhezčí letní radosti. A co by to bylo za piknik bez sladké tečky? Připravte si jednoduchý, nadýchaný koláč, který potěší jak děti, tak dospělé. Jahody v kombinaci s chutí skořice a jemně slaným ricottovým krémem zaručeně udělají z každého letního posezení nezapomenutelný zážitek.
Piknik aneb tradice, která chutná dodnes
Věděli jste, že první zmínky o piknicích sahají až do 17. století ve Francii? Tehdy šlo spíš o luxusní společenské události pod širým nebem, kde se podávaly ty nejlepší pochoutky. Postupem času se ale piknik proměnil v radostnou a dostupnou tradici, která spojuje lidi a utužuje přátelství. Ať už si rozložíte deku na vlastní zahradě, v městském parku nebo na břehu řeky, jedno zůstává stejné, nejdůležitější je dobré jídlo a příjemná společnost. Proto nezapomeňte přibalit tento vláčný koláč, který se stane hvězdou každého letního setkání.
Záleží na každé surovině: začněte u mouky
Pro vytoření nadýchaného korpusu je důležité použít ingredience, na které se můžete spolehnout. A první krok začíná u samotné mouky. Pro tento téměr letní dezert doporučujeme sáhnout po mouce značky Babiččina volba, konkrétné po Mouce na Piškotové těsto. Tato mouka je spolehlivou volbou pro všechna třená, litá i šlehaná těsta. Možná ji znáte pod starým názvem Dortová, ale věřte, že i když se jmenuje jinak, uvnitř zůstává stejná. Jemná, lehká a připravená pomoci vám vykouzlit korpusy, které drží tvar, nerozpadají se a přitom zůstávají příjemně vláčné. To je důvod, proč by ve vaší spíži rozhodně neměla chybět!
Ingredience:
Na korpus:
- 2 vejce (zvlášť žloutky a bílky)
- 100 g Hladké mouky na Piškotové těsto (původní název Dortová)
- 100 g cukru krupice
- 5 polévkových lžic oleje
- 5 polévkových lžic vlažné vody
- 1/2 sáčku kypřícího prášku
Na krém:
- 200 ml smetany ke šlehání
- 200 g ricotty
- jahodová marmeláda
- čerstvé jahody
Postup
Předehřejte troubu na 180°C. Oddělte žloutky od bílků. Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu. Do mísy odvažte mouku, cukr a přidejte olej, vodu, kypřící prášek a žloutky. Vše zapracujte v hladké těsto.
Pekáč vymažte máslem a vysypte moukou (hrubou). Do těsta vmíchejte vyšlehané bílky a skořici. Nalijte do pekáče a dejte péct.
Zatímco se peče korpus, připravte si krém. Šlehačku ušlehejte do tuha a přidejte kelímek ricotty.
Vychladlý korpus namažte vrstvou marmelády, která dodá koláči sladkost a doplní tak jemně slanou chuť ricotty. Na marmeládu naneste velkou nadýchanou vrstvu krému. Ten pak dozdobte kvítky a čerstvými jahodami.