Portobello burger: grilovací sezóna pomalu začíná

3 min. čtení

Portobello burger je stále v kurzu! Připravit si ho můžete hned v několika verzích. Pro vegetariány pouze s grilovaným kloboučkem portobello žampionu. V bezlepkové verzi, pro milovníky low carb nebo paleo stravy s portobello žampiony místo housky. A právě tuto variantu jsme zvolili my. Ochutnat ji však doporučujeme naprosto každému. Skvěle šťavnaté a chutné portobello v kombinaci s plackou z mletého hovězího masa je totiž úžasné.

S přípravou nám pomohl chytrý gril se sondou Sage BGR840. Gril je z naprosté většiny vyrobený z prvotřídní nerezové oceli, která umožňuje snadnou údržbu. Ovládá se pomocí dvojice otočných přepínačů, tlačítek a přehledného podsvíceného LCD displeje, který informuje o všech důležitých parametrech. Gril pracuje s příkonem 2 400 W. Grilovací desky o rozměrech 34 × 26 cm umožňují připravovat i více porcí masa nebo právě kombinaci masa a portobello žampionů najednou. Specialitou tohoto modelu je integrovaná teplotní sonda, kterou můžete využít k docílení perfektně propečené placky z hovězího masa. Po zabodnutí do připravované placky bude gril monitorovat její teplotu a míru propečení, takže připraví maso přesně podle vašich představ.

 

  • počet – 4 ks
  • náročnost – jednoduché
  • doba přípravy – cca 0,5 hodiny

 

Burger

  • 8 velkých portobello žampionů
  • cca 400 g mletého hovězího (4 ks)
  • sůl
  • pepř
  • 2 ks velkých rajčat
  • vanička mix zeleninového salátu
  • 1 velká červená cibule
  • 2 lžíce sezamových semínek

 

Dip

  • 150 g zakysané smetany
  • hrst nasekané pažitky
  • sůl

Portobello burger

 

Postup přípravy na portobello burger

 

  • Nejprve si připravte dip a veškerou zeleninu na burger.

 

  • Zakysanou smetanu smíchejte s nasekanou pažitkou a špetkou soli. Důkladně promíchejte a dejte odležet do lednice.

 

  • Rajčata a červenou cibuli si očistěte a nakrájejte na tenká kolečka.

 

  • Rozehřejte si kontaktní gril SAGE THE SMART GRILL™ na 200 °C. Teplotu nastavíte kruhovým ovladačem PLATE TEMP.

 

  • Výšku plotýnek nastavte na LOCK a čekejte, než zazní zvukový signál a na displeji přestane blikat vámi zvolená teplota.

 

  • Mezitím, co se gril rozehřívá, si připravte žampiony a maso. Žampiony zbavte nožiček a osolte je z obou stran. Maso si rozdělte na čtyři díly a vytvarujte si placky. Osolte a opepřete je z každé strany.

 

  • Jakmile je gril rozehřátý, vložte připravené maso a žampiony. Aby bylo vše co nejvíce propečené, nechte nastavenou výšku plotýnky na stupni OPEN.

 

  • Burgery grilujte přibližně –tři až čtyři minuty z každé strany. Až bude maso hotové, dejte jej odpočívat a žampiony grilujte ještě další dvě minuty.

 

  • V momentě, kdy jsou žampiony opečené, můžete začít s kompletací burgeru.

 

  • Na vnitřní stranu klobouku žampionu dejte menší hrst zeleného salátu, poté pár koleček rajčete, na maso zhruba jednu velkou lžíci připraveného dipu, znovu salát, kolečka červené cibule a klobouk žampionu.

 

  • Na závěr vrchní část žampionu posypte sezamovými semínky a celý burger zpevněte párátkem.
Markéta Pavelková https://www.krizovatkachuti.cz/author/redakce

redaktorka, fotografka, recenzentka a webová degustátorka :)

moto: "piš o tom cos zažil a ochutnal na vlastní kůži"

Mohlo by se vám také líbit

Více článků od autora