Dva kohouti oslavili páté narozeniny, nadělili si k nim stáčečku plechovek

5 min. čtení

Karlínský podnik Dva kohouti v sobě spojuje pivovar s výčepem – dopoledne se zde vaří pivo s názvem Místní, odpoledne pak berou za kohouty výčepní. Zdejší pivo si hosté kromě Dvou kohoutů vychutnají i v dalších podnicích Ambiente, například v pivním baru Pult. Nebo si jej mohou odnést domů – vedle pětilitrového soudku jsou nově k dispozici také plechovky, které se plní přímo v pivovaru. Další novinkou jsou barrel aged piva, s nimiž sládek Dvou kohoutů Lukáš Tomsa aktuálně experimentuje. 

 

Říká se, že sládek pivo vaří a výčepní ho dělá. V karlínských Dvou kohoutech jsou oba pod jednou střechou, kde společně zaručují nejvyšší možnou kvalitu piva. To Místní mohli hosté poprvé ochutnat v listopadu 2018.

 

Hlavním sládkem Dvou kohoutů je od samého začátku Lukáš Tomsa, který k výrobě piva přičichnul již ve 13 letech. Přátelil se totiž s Adamem Matuškou – společně hráli baseball i si chodili přivydělávat do strahovského pivovaru, kde pracoval Adamův táta. U vaření piva Lukáš Tomsa zůstal a po studiích nastoupil do Pivovaru Matuška, odkud pokračoval do zahraničí. Po dvou letech strávených v Kanadě se vrátil do Česka a po krátké zastávce ve společnosti Bucher Denwel zaměřující se na pivovarské technologie nastoupil do Dvou kohoutů.

 

V pivovaru s roční produkcí okolo 1500 hektolitrů vzniká především dvanáctistupňový ležák plzeňského typu, ale a kyseláč. Tuto stálou nabídku pravidelně doplňují sezónní speciály. Na čepu pak lze kromě Místního najít i piva z dalších minipivovarů.

Na teplotě záleží

 

Název podniku i barevné provedení znázorňuje propojení dvou světů – červená barva symbolizuje var při výrobě piva, modrá zase chlazení při jeho čepování. U výčepu se pak hosté s modrou setkají hned ve třech různých odstínech – od světlé po tmavě modrou. Každý typ piva totiž vyžaduje jiné chlazení, například piva typu ale se čepují na vyšší teplotu než ležáky. A tak ve Dvou kohoutech přizpůsobili vedení pivních hadic, aby chladily pivo na tři různé stupně.

 

Nově si lze pivo – Místní ležák, ale i kyseláč – odnést s sebou v plechovkách o objemu 440 ml, stáčečku si ve Dvou kohoutech nadělili k nedávným pátým narozeninám. „Plechovky jsou ideální způsob, jak si dopřát pivo v dobré kondici i bez výčepního zařízení. Díky tomu ho můžete vzít v podstatě kamkoli. Naší ambicí je dodávat Místní i do dalších podniků, a to nejen těch ze sítě Ambiente,“ odhaluje plány vrchní sládek Lukáš Tomsa.

 

Co se skrývá ve sklepě

 

Druhou novinkou ve Dvou kohoutech jsou barrel aged piva, jež zrají v dřevěných sudech. „Technika barrel aged piva má kořeny v Belgii, u nás však není příliš rozšířená. Setkat se s ní lze spíše v minipivovarech,“ vysvětluje Lukáš Tomsa. Čas, který pivo takto stráví, se projeví na vůni i chuti. Použitím různých sudů, odlišných přístupů k výrobě a rozdílné délky zrání mají sládci možnost experimentovat s různými chutěmi a posouvat hranice toho, jak může pivo chutnat. Aktuálně se ve sklepení domu, v němž podnik sídlí, nachází šest dřevěných sudů. V každém z nich pivo zraje trochu jinak.

 

„V některých sudech máme sladový pivní základ bez chmelu, a tedy hořkosti. V jednom případě jsme jej zakvasili jablečnou drtí a dali do sudu po bourbonu a cideru, který máme z Tátova sadu. Další sud je po červeném vínu a cideru a v něm je pivní základ zakvašený vinnými slupkami ze tří různých odrůd. Třetí sud obsahuje již hotové, nachmelené pivo, které jsme v roce 2022 uložili spolu s izolovaným kmenem divokých kvasinek, tzv. brettek. To mu dodalo krásnou vůni tropického ovoce. Nejmladší sud, který máme, jsme plnili na podzim 2023, zatím tedy čekáme, jak se zrání projeví. Je to otázka spíše měsíců až let než týdnů,” popisuje Lukáš Tomsa.

 

První výsledky bude možné již brzy ochutnat, a to přímo v prostorách sklepa, kde jsou sudy uskladněné. Po částečné rekonstrukci zde vznikl prostor k sezení a výhledově se zde budou pořádat pivní degustace, jež se budou točit především kolem barrel aged piv.

 

https://www.dvakohouti.cz/

Markéta Pavelková https://www.krizovatkachuti.cz/author/redakce

redaktorka, fotografka, recenzentka a webová degustátorka :)

moto: "piš o tom cos zažil a ochutnal na vlastní kůži"

Mohlo by se vám také líbit

Více článků od autora