Slunce, skořice a ricotta: svěží koláč pro letní piknik

3 min. čtení

Slunečné dny přímo vybízejí k venkovním aktivitám, ideálně v přírodě, s dekou, košíkem plným dobrot a společností, která vám vykouzlí úsměv na tváři. Právě pikniky patří mezi ty nejhezčí letní radosti. A co by to bylo za piknik bez sladké tečky? Připravte si jednoduchý, nadýchaný koláč, který potěší jak děti, tak dospělé. Jahody v kombinaci s chutí skořice a jemně slaným ricottovým krémem zaručeně udělají z každého letního posezení nezapomenutelný zážitek.

Piknik aneb tradice, která chutná dodnes

Věděli jste, že první zmínky o piknicích sahají až do 17. století ve Francii? Tehdy šlo spíš o luxusní společenské události pod širým nebem, kde se podávaly ty nejlepší pochoutky. Postupem času se ale piknik proměnil v radostnou a dostupnou tradici, která spojuje lidi a utužuje přátelství. Ať už si rozložíte deku na vlastní zahradě, v městském parku nebo na břehu řeky, jedno zůstává stejné, nejdůležitější je dobré jídlo a příjemná společnost. Proto nezapomeňte přibalit tento vláčný koláč, který se stane hvězdou každého letního setkání.

Záleží na každé surovině: začněte u mouky

Pro vytoření nadýchaného korpusu je důležité použít ingredience, na které se můžete spolehnout. A první krok začíná u samotné mouky. Pro tento téměr letní dezert doporučujeme sáhnout po mouce značky Babiččina volba, konkrétné po Mouce na Piškotové těsto. Tato mouka je spolehlivou volbou pro všechna třená, litá i šlehaná těsta. Možná ji znáte pod starým názvem Dortová, ale věřte, že i když se jmenuje jinak, uvnitř zůstává stejná. Jemná, lehká a připravená pomoci vám vykouzlit korpusy, které drží tvar, nerozpadají se a přitom zůstávají příjemně vláčné. To je důvod, proč by ve vaší spíži rozhodně neměla chybět!

 

Ingredience:

Na korpus:

  • 2 vejce (zvlášť žloutky a bílky)
  • 100 g Hladké mouky na Piškotové těsto (původní název Dortová)
  • 100 g cukru krupice
  • 5 polévkových lžic oleje
  • 5 polévkových lžic vlažné vody
  • 1/2 sáčku kypřícího prášku

Na krém:

  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 200 g ricotty
  • jahodová marmeláda
  • čerstvé jahody

Postup

Předehřejte troubu na 180°C. Oddělte žloutky od bílků. Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu. Do mísy odvažte mouku, cukr a přidejte olej, vodu, kypřící prášek a žloutky. Vše zapracujte v hladké těsto.

Pekáč vymažte máslem a vysypte moukou (hrubou). Do těsta vmíchejte vyšlehané bílky a skořici. Nalijte do pekáče a dejte péct.

Zatímco se peče korpus, připravte si krém. Šlehačku ušlehejte do tuha a přidejte kelímek ricotty.

Vychladlý korpus namažte vrstvou marmelády, která dodá koláči sladkost a doplní tak jemně slanou chuť ricotty. Na marmeládu naneste velkou nadýchanou vrstvu krému. Ten pak dozdobte kvítky a čerstvými jahodami.

Markéta Pavelková https://www.krizovatkachuti.cz/author/redakce

redaktorka, fotografka, recenzentka a webová degustátorka :)

moto: "piš o tom cos zažil a ochutnal na vlastní kůži"

Mohlo by se vám také líbit

Více článků od autora