Prémiová značka nápojů Finlandia Vodka odhalila novou globální kampaň, jejímž cílem je oslovit mladší dospělé publikum v Česku a na Slovensku

5 min. čtení

Vodka Finlandia ve své nejnovější reklamní kampani zve mladé dospělé, aby si uměli dopřát potěšení tam, kde ho najdou. Dát si do vodky gumové medvídky? Pět oliv v martini? Podle Finlandie je to všechno prostě „Soooooo Fine“.

 

Nová kampaň vzdává hold jednomu z nejikoničtějších nápojů na bázi vodky – martini – koktejlu, který právě zažívá svůj velký comeback, obzvlášť mezi generací Z. Jak se kampaň rozjíždí napříč českým a slovesnkým trhem, mistr mixologie značky Finlandia, Pekka Pellinen, sdílí své odborné tipy, jak připravit dokonalé vodka martini, a na vlně nové kampaně nás vybízí, abychom si tento klasický drink vychutnali po svém.

 

Koktejly s vodkou ovládly trendy vyhledávání nápojů na Googlu v roce 2024 – mezi deseti nejčastěji hledanými nápoji byly hned čtyři různé verze martini. Podle spotřebitelského sledování globální výzkumné agentury IWSR jsou koktejly na bázi čirých destilátů, jako je martini, obzvlášť oblíbené mezi mladšími dospělými konzumenty.

 

„Martini je jednoduchý koktejl, ale zároveň velmi osobitý,“ říká Pekka. „A právě proto dokonale vystihuje dnešní koktejlovou éru. Sociální sítě jsou plné lidí a celebrit, kteří si připravují martini podle svého – někdo se nechá unést trendem mini-martini servírovaných v drobných sklenkách, jiní koktejl posouvají slaným twistem. Je to míchaný nápoj, se kterým si můžete hrát, a stejně jako vodka samotná je neuvěřitelně všestranný – hodí se pro každou příležitost.“

Pekkův dokonalý postup

„Ať jsem kdekoliv na světě, martini je první drink, který si v baru objednávám, protože dokonale prověří schopnosti barmana,“ říká Pekka. „Přestože obsahuje jen dvě ingredience, je to jeden z nejnáročnějších koktejlů na přípravu.“

A jak tedy dosáhnout dokonalého servírování?

 

1/ Použijte vodku, ne gin.
„Vodku nazývám ‘destilátem šéfkuchařů’,“ vysvětluje Pekka, „protože umožňuje, aby v koktejlu vynikla svěžest použitých ingrediencí – obzvlášť při použití čerstvých bylinek nebo bobulového ovoce. Vodka tvoří ideální základ pro martini, protože je neutrální a nezakrývá další chutě. Gin je naopak příliš silný a výrazný. Právě proto je vodka volbou číslo jedna pro barmany – můžete s ní experimentovat a její čistota a elegance vždy vynikne.“

 

2 / Kvalita na prvním místě

„Klasické martini obsahuje jen dvě ingredience – vodku a suchý vermut,“ vysvětluje Pekka. „A právě proto je výběr prémiové vodky, jako je Finlandia, naprosto zásadní. Na kvalitě vodky se totiž výrazně podílí samotné suroviny. Například Finlandia – na rozdíl od jiných známých vodek vyráběných z obilí nebo brambor – vzniká z finského ječmene, který má vyšší obsah škrobu. Díky tomu má výsledná vodka čistou chuť bez těžkosti nebo olejovité stopy.“

„A máme v tom i trochu štěstí – v létě totiž Finsko zažívá nekončící sluneční svit, tzv. půlnoční slunce, které ještě víc podporuje zrání ječmene a zvyšuje obsah škrobu. Výsledkem je sametově jemná vodka – dokonalá ingredience pro martini.“

 

3 / Ice, ice, baby

„Všechno musí být dokonale vychlazené – od ingrediencí až po sklenku, ve které martini servírujete,“ říká Pekka. „Sklenku můžete dát do mrazáku nebo ji předem naplnit ledem. Stejné pravidlo platí i pro lahev vodky. Důležitá je i kvalita ledu. Ve Finsku máme to štěstí, že máme k dispozici tu nejčistší vodu, což se odráží nejen na kvalitě ledu, ale i samotné vodky. Obecně platí, že měkčí voda má na chuť menší dopad.“

 

4 / Míchat, netřepat

„Věčné téma – míchat, nebo třepat? Já vždy doporučuji jít proti Jamesi Bondovi a martini míchat,“ říká Pekka. „Nikdy netřepte, ani nerolujte. Míchání přispívá k jemné textuře a výsledkem je méně naředěný drink.“

 

5 / Dejte prostor fantazii

„Za hranicí dvou základních ingrediencí vodka martini už žádná pravidla neplatí,“ usmívá se Pekka. „Možností je nekonečně – stačí se nebát být kreativní třeba s ozdobami. Co třeba popcorn?“

„Olivy jsou klasickou a stále oblíbenější volbou, protože přinášejí umami efekt – tzv. ‘pátou chuť’, jak tomu říkáme v barmanských kruzích. A i když se traduje, že sudý počet oliv přináší smůlu, v duchu nové kampaně Finlandia: proč zůstat u jedné nebo tří, když si můžete dopřát rovnou pět?“

 

Klasické vodka martini podle Finlandie

4 cl vodky FINLANDIA

1 stříknutí suchého vermutu

 

Jak na to – krok za krokem

  1. Vychlaďte sklenku na martini i shaker.
  2. Do shakeru naplněné ledem nalijte vodku a poté suchý vermut. Promíchejte.
  3. Přes jemné sítko slijte do vychlazené sklenky na martini.
  4. 5 oliv, twist nebo něco úplně jiného? It’s Soooooo Fine!

Kippis! (Na zdraví!)

Markéta Pavelková https://www.krizovatkachuti.cz/author/redakce

redaktorka, fotografka, recenzentka a webová degustátorka :)

moto: "piš o tom cos zažil a ochutnal na vlastní kůži"

Mohlo by se vám také líbit

Více článků od autora