Dezert, který si žádá víc než jen jednu lžičku! Recept na motivy populární dubajské čokolády kombinuje křupavé pistáciové cookies, tvaroh a rozpuštěnou hořkou čokoládu, která spojuje všechny vrstvy v jednu neodolatelnou sladkou symfonii. Každé sousto je jako malý luxus, který si můžete dopřát bez výčitek. Navrch drcené pistácie, které přidají ten správný křupavý efekt. A i když to zní a chutná jako luxusní záležitost, je to vlastně velmi jednoduché – stačí vrstvit a nechat v lednici pár minut.
Zázrak chutí jménem dubajská čokoláda
O dubajské čokoládě už jste pravděpodobně slyšeli a pravděpodobně vás také ohromila její vysoká cena. Tato luxusní pochoutka spojující pistáciový krém, sezamovou pastu a křupavé těsto Kadaif se svou cenou v některých případech přibližuje hodnotě až 500 euro, což je doslova neuvěřitelná částka. Nemusíte ale zoufat, přinášíme vám totiž recept na dubajskou skleničku, která vás jistě ohromí svou luxusní chutí, zároveň ale také potěší svou cenou. Pistácie, tvaroh a hořká čokoláda – dokonalá symfonie. Hořká čokoláda obsahuje méně cukru než mléčná a naopak více kakaa – až 90 % kakaové sušiny. Díky tomu nabízí i četné zdravotní benefity a napomáhá tak snižování krevního tlaku.[1] Tento luxusní dezert si tak můžete vyzkoušet téměř bez výčitek a okusit kombinaci chutí tohoto trendu dubajské čokolády, ten požitek ale bude stát rozhodně za to!
Mouka, která z každé sušenky udělá mistrovské dílo
Každý pekař i cukrář ví, že základem zaručeného úspěchu v kuchyni je výběr té správné mouky. Proto doporučujeme sáhnout po ověřeném parťákovi v podobě hladké mouky Babiččina volba. Ačkoliv se může zdát, že je mouka jako mouka, není tomu tak. Každá je trochu jiná a na její kvalitě závisí výsledek vašeho pečení. Mouka je živý organismus. Obilí, z něhož je vyrobená, vyrůstá pokaždé za jiných podmínek, někdy prší, někdy je sucho, a tak je i mouka pokaždé trochu jiná. Je to normální, i když to mnohé při její koupi ani nenapadne. Někteří výrobci jsou však schopni i přes tato úskalí zajistit stálou kvalitu mouky. Například mouky Babiččina volba se tyto přirozené výkyvy ve svých mlýnech snaží minimalizovat zpřísněním interních limitů, kam spadá i pečlivý výběr obilí vysoké jakosti od lokálních zemědělců pocházejícího z úrodných oblastí České republiky. S moukami Babiččina volba tak máte jistotu, že budete dosahovat kvalitních výsledků pečení celý rok.
Ingredience pistáciové cookies:
- 150 g hladké mouky Babiččina volba
- 2 vejce
- 70 g povoleného másla
- 100 g pistáciového másla
- 100 g třtinového cukru
- 120 g pistáciové mouky
- ½ sáčku prášku do pečiva
- ⅓ lžičky soli
K dokončení:
- řecký jogurt
- tvaroh
- hořká čokoláda
- drcené pistácie
Postup:
Nejprve si upečte cookies. Všechny suroviny vyndejte dvě hodiny předem z lednice.
Nejprve utřete másla s cukrem, pak přidejte i vejce a zapracujte. Nakonec přidejte všechny ostatní suroviny. Dávkujte na plech s pečicím papírem pomocí lžíce na zmrzlinu, dodržujte dostatečné rozestupy.
Pečte asi 8 minut při 180 °C. Nechte vychladnout na mřížce.
Do skleničky vrstvěte nalámané cookies, směs jogurtu a tvarohu a rozpuštěné čokolády. Na závěr posypte drcenými pistáciemi. Před podáváním nechte vychladit v ledničce
[1] Dark, Milk or White – Which Chocolate Is Best for Your Heart?. Cleveland Clinic [online]. 2021-05-20 [cit. 2022-08-23]. Dostupné z: https://health.clevelandclinic.org/dark-milk-or-white-which-chocolate-is-best-for-your-heart